Kotoa käsin tehtävä työ freelancer-pohjalta voi olla nappivalinta monessakin elämäntilanteessa. Esimerkiksi pienten lasten äiti voi työskennellä kotoa käsin vaikkapa lasten päiväunien aikaan tai lasten mentyä illalla nukkumaan ja ansaita näin lisätuloja. Tämä helpottaa myös oman päivärytmin muokkaamista juuri sellaiseksi kuin itse toivoo. Mutta kuinka freelancer-kirjoittajaksi pääsee? Kerromme tässä artikkelissa muutaman kullanarvoisen vinkin.

Netistä löytyy runsaasti kirjoitustöitä

Netistä löytyy sivustoja, jotka tarjoavat runsaasti erilaisia kirjoitus- ja käännöstöitä. Kannattaa tutustua näihin sivustoihin ja miettiä, sopisivatko ne omaan käyttötarkoitukseen. Jos jokin sivusto tuntuu hyvältä, kannattaa sivustolle luoda oma tili, jossa kuvailet mahdollisimman tarkkaan omaa osaamistasi. Älä aliarvioi itseäsi, mutta älä myöskään liioittele osaamistasi. Joillakin sivustoilla saatat joutua tekemään testityön ennen kuin sinut hyväksytään kirjoittajaksi kyseiselle sivustolle.

Saatat myös tarvita sivustollesi profiilikuvan. Valitse kuva, jossa kasvosi näkyvät selkeästi. Yleensä kannattaa valita kuva, jossa hymyilet, sillä se luo sinusta helposti lähestyttävän vaikutelman. Vältä kuvia, joissa poseeraat duck face -ilmeellä tai joissa esimerkiksi tatuointisi ovat turhan selkeästi esillä.

Pidä huolta omasta ammattitaidostasi

Vaikka Suomea onkin perinteisesti pidetty koulutuksen mallimaana ja vaikka luku- sekä kirjoitustaito onkin ollut meillä itsestäänselvyys jo pitkään, niin täysin itsestäänselvää ei ole se, että oma kirjoitustaito pysyisi yllä ilman vaivannäköä. Omasta ammattitaidosta kannattaakin pitää huolta. Sujuvaa kirjoittamistaitoa voidaan verrata vaativaan urheilusuoritukseen, joka vaatii säännöllistä harjoittelua.

Esimerkiksi kielenhuolto on tärkeää, sillä myös kieli elää ja muuttuu. Kielioppisääntöjen perusteet pysyvät yleensä melko muuttumattomina, mutta jos haluat, että kielesi on ajantasaista ja elävää, on tärkeää pitää siitä huolta. Tässäkin tapauksessa voidaan todeta, että lukeminen kannattaa aina, sillä paljon lukevien kirjoittajien on todettu pystyvän itsekin tuottamaan elävää ja hyvää tekstiä.

Millaisia riskejä freelanceriksi ryhtymiseen liittyy?

Vaikka freelancerina toimiminen sisältää monia positiivisia puolia, niin se sisältää myös riskejä. Ensinnäkin työn saanti ei välttämättä ole yhtä säännöllistä ja varmaa kuin tavallisessa palkkatyössä. Hyvä työntekijä kuitenkin saa yleensä uusia projekteja esimerkiksi saamiensa suositusten avulla. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että huonoina taloudellisina aikoina juuri määräaikaisille työntekijöille näytetään yleensä ensimmäisinä ovea. Saatat myös joutua tekemään varsinkin alussa melko paljonkin työtä sopivien projektien löytämiseksi.

Toimiessasi freelancerina olet itse vastuussa toimeksiantojen etsimisestä ja siitä, että ansaitset työstäsi riittävän toimeentulon. Tämän vaatii taitoa myydä omaa osaamista. Sinun tulee olla riittävän vakuuttava, jotta toimeksiantajat antavat sinulle projektejaan.

Työn epäsäännöllisyyden vuoksi on erityisen tärkeää, että freelancerilla on olemassa oma tukiverkosto, johon turvautua vastaan tulevissa karikoissa. Tukiverkosto onkin tärkeä niin arjen kuin työelämänkin puolella.

Kuinka paljon freelancer tienaa?

Freelancereiden tulot vaihtelevat suuresti. Osa freelancereista tienaa oikein hyvin, mutta eivät suinkaan kaikki. Osa freelancereista ansaitsee huomattavasti enemmän kuin tavallisessa palkkatyössä oleva työntekijä ansaitsee vastaavasta työstä. Freelancerina et ole myöskään oikeutettu moniinkaan sellaisiin etuihin, jotka olisivat palkkatyöläisille itsestäänselvyyksiä. Työnantaja ei ole velvollinen maksamaan esimerkiksi työeläketurvaasi eikä työterveyshuoltoasi. Kaikkiin sopimuksiin ei myöskään sisälly bonuksia. Freelancerina toimiminen sisältää sekä burnoutin riskin että taloudellisen riskin.

Millaisia tehtäviä voi tehdä freelance-pohjalta?

Kirjoittamisen ja kääntämisen lisäksi monia muitakin töitä voi tehdä freelance-pohjalta. Esimerkiksi valo- tai videokuvaus soveltuu hyvin freelancerille. Myös monet toimittajat, näyttelijät, graafikot, juontajat ja muusikot toimivat freelancereina. Olipa toimialasi mikä tahansa, niin toimiessasi freelance-pohjalta on erityisen tärkeää, että olet oman alasi vahva osaaja, jolla on vankka ammattitaito juuri niistä palveluista, joita asiakkaillesi tarjoat.