Olet ehkä haaveillut työllistäväsi itsesi kirjoittamalla, muttet oikein tiedä mistä lähteä liikkeelle. Kerromme tässä artikkelissa millaisia erilaisia pitkäaikaisia kirjoitustöitä netistä voi löytää ja mistä kannattaa lähteä liikkeelle. Pitkäaikaisen kirjoitustyön löytäminen ja handlaaminen parhaalla mahdollisella tavalla voi olla aivan erityisen palkitseva kokemus, joten kannattaa lähteä rohkeasti kokeilemaan omien siipien kantamista pitkäaikaisena kirjoittajana. Kannattaa kuitenkin muistaa, että myös freelancerilla on vuorokaudessaan ainoastaan 24 tuntia ja että elämässä olisi hyvä jäädä aikaa muullekin kuin työlle.

Millaisia pitkäaikaisia kirjoitystöitä netistä voi löytää?

Jos sinulla on jo jonkin verran kokemusta kirjoittamisesta, sisällöntuottamisesta taikka copywritingista, kannattaa mainostaa omaa osaamista erilaisilla alustoilla, jotka keräävät sekä osaajat että työntarjoajat yhteen. Netistä löytyy hyvin monenlaisia pitkäaikaisia kirjoitustöitä ja riippuukin paljon kokemuksestasi sekä toiveistasi, mikä sopii sinulle parhaiten.

Ehkä saattaisit päästä ylläpitäämän vaikkapa blogia tai nettilehteä. Jos olet kiinnostunut vaikkapa matkailusta, saatat päästä kirjoittamaan säännöllisesti erilaisista matkakohteista artikkeleita, jotka julkaistaan erilaisilla sivustoilla. Myös monia blogeja kirjoittaa niin sanottu haamukirjoittaja eikä ole lainkaan mahdotonta päästä ylläpitämään blogia, jonka aihealue on sinulle tuttu. Joissakin blogeissa et ehkä itse kirjoita artikkeleita, vaan käännät niitä esimerkiksi englannista suomeksi. Tällöin tarvitset vankkaa kielitaitoa. Bloggaamisessa on myös hyötyä visuaalisesta silmästä, sillä tekstin lisäksi myös kuvilla luodaan kiinnostavaa tarinaa. Myöskään oman blogin perustaminen ei ole poissuljettu vaihtoehto, joskin kannattaa muistaa, että aniharva suomalainen blogi elättää kirjoittajansa.

Jos hallitset copywritingin kuin omat taskusi, saatat päästä jonkin yrityksen markkinointitiimiin edistämään heidän tuotteidensa tai palveluidensa myyntiä. Parhaimmillaan tällainen kirjoitustyö on erittäin pitkäaikaista ja voi poikia yhä uusia projekteja. Nykyisin myös copyssa on tärkeää huomioida mobiilikäyttäjät ja osata hyödyntää erilaisia some-kanavia. Ota siis some haltuun!

Jos koet olevasi vahva kirjoittaja, jolla kielioppi tulee selkärangasta, mutta jos et koe olevasi erityisen luova, saattaa erilaisten esitteiden ja tuoteluetteloiden kirjoittaminen tai kääntäminen olla sinun juttusi. Esimerkiksi monet verkkokaupat pyrkivät Suomen markkinoille ja tarvitsevat tämän vuoksi suomenkieliset verkkosivut. Tämä avaa monelle kääntäjälle ja sisällöntuottajalle hyviä saumoja. Onpa käynyt niinkin, että kun suomalainen kääntäjä on saanut sivut käännettyä, hänelle onkin auennut pitkäaikainen työ yrityksen palveluksessa asiakaspalvelun ja markkinoinnin parissa. Kannattaakin nähdä jokainen työtehtävä uutena mahdollisuutena näyttää omat kykynsä!

Erityisesti aloittelevan freelancer-kirjoittajan tai -kääntäjän on tärkeää kerätä itselleen hyvää palautetta ja mainetta, koska ilman tällaista mainetta hänen on vaikeaa saada uusia työtehtäviä – erityisesti niitä kaikkein himoituimpia. Hyvän maineen saattelemana hyvien ja mielenkiintoisten pitkäaikaisten työtehtävien löytäminen on entistä helpompaa.

Freelancer ei saakaan pelätä itsensä ja osaamisensa esiintuomista, vaan hänen kannattaa hyödyntää esimerkiksi omia some-kanaviaan itsensä brändäämisessä. On tärkeää, että freelancer uskoo itse itseensä sekä omiin kykyihinsä! Tämän lisäksi on tietysti tärkeää huolehtia siitä, että oma ammattitaito pysyy yllä. Kielenhuolto sekä runsas lukeminen ovat avainasioita pyrittäessä ylläpitämään ja kehittämään omaa kirjoitustaitoa. Kirjoittaja ja copywriter ei voi koskaan sanoa olevansa valmis, vaan aina löytyy varaa kehittyä. Vaikka uskoisitkin olevasi hyvä kirjoittaja, älä tuudittaudu tähän uskoon, vaan pyri aina kehittymään entistä paremmaksi.

Olisiko minusta oikeaksi kirjailijaksi?

Monen haaveena on kirjoittaa aivan oma kirja, mutta valitettavan moni hautaa teoksensa pöytälaatikkoon muiden silmien ulottumattomiin. Nykyisin kirjailijaksi ryhtyminen on kuitenkin entistäkin helpompaa, sillä lähes kuka tahansa voi julkaista e-kirjan verkossa. E-kirjan julkaiseminen on nimittäin erittäin kustannustehokasta eikä vaadi suuria taloudellisia uhrauksia, kuten perinteisen kirjan painattaminen perinteisellä tavalla. Kirjan toteuttaminen on teknisesti helppoa ja e-kirjat ovat nykyisin erityisen suosittuja, mikä ei olekaan ihme, onhan e-kirjoja helppo ottaa mukaan vaikka kirjahyllyllinen kännykän tai muun älylaitteen sisuksissa.

Netistä löytyy useita palveluita, joiden kautta voit julkaista e-kirjan. Eräs tällainen palvelu on BoD E-kirja, jonka avulla on mahdollista tarjota omaa sisältöä lukijoiden ulottuville sähköisenä. BoD E-kirja valmistuu easyEditorin avulla ja se on helppoa julkaista kirjakauppamyyntiin.

Jos oman kirjan kirjoittaminen tuntuu liian suurelta projektilta etkä tunne olevasi valmis niin luovaan projektiin, voi toisen kirjoittaman kirjan kääntäminen tulla kyseeseen. Tämä saattaa itse asiassa olla erityisen hyvä idea myös siinä tapauksessa, että suunnittelet oman kirjan kirjoittamista joskus hamassa tulevaisuudessa. Kun pääset seuraamaan toisen kirjoittajan prosessia ja lukemaan hänen teoksensa ajatuksellä läpi käännöstyön lomassa, saat varmasti runsaasti ideoita myös omaa kirjaprojektiasi varten. Kokonaisen kirjan kääntäminen vaatii toki vankkaa käännöskokemusta sekä lähdekielen tuntemusta. Suurten teosten osalta se vaatii myös runsaasti aikaa ja vahvoja istumalihaksia.