Kirjoitustyöläisetkin kohtaavat työssään erilaisia haasteita. Työt voivat vaihdella laajuudeltaan ja palkkioiltaan, ja saatat miettiä kannattaako sinun ottaa pienempi projekti vastaan. Joskus myös työn aihe voi aiheuttaa kirjoittajalle päänvaivaa. Näihin pulmiin olemme pyrkineet vastaamaan tässä artikkelissa.

Kirjoittamalla lisää kokemusta

Mitä enemmän kirjoitat, sitä paremmaksi kirjoittajaksi tulet. Samalla opit paljon itsestäsi, sekä omista työskentelymetodeistasi. Kirjoittaminen on aiheesta riippumatta aina luova prosessi, mutta jos kirjoittaminen on sinun päätulonlähteesi, tulee siihen suhtautua työnä. Ja työ vaatii aina sitoutumista, pitkäjänteisyyttä sekä kykyä tarttua toimeen. Ota vastaan myös hieman pienemmät kirjoitustyöt, joita sinulle tarjotaan. Silloin kun isompia töitä ei ole saatavana, kannattaa työstää myös pienempipalkkioisia tekstejä. Saat samalla harjoitusta ja pääset esittelemään myös osaamistasi, mikä lisää töiden määrää jatkossa.

Tartu haasteeseen

Vaikka jokin kirjoitustehtävä tuntuisi alkuun hankalalta, ei pidä lannistua vaan kannattaa lähteä etenemään rohkeasti kohti päämäärää. Jos aihepiiri on sinulle entuudestaan tuntematon, tee hieman tutkimustyötä, jonka jälkeen kirjoitat paljon varmemmalla otteella. Samalla opit jotain uutta, jota voit mahdollisesti hyödyntää uudelleen myös tulevaisuudessa. Haastavat tekstit ovat hyvää harjoitusta ja niiden kautta näet helposti ja nopeasti miten muuntautumiskykyinen kirjoittaja olet. Vaikka tähtäimessäsi olisi täysin oman tekstin luominen, vaikkapa kirjan kirjoittaminen, saat paljon harjoitusta erilaisten näkökulmien tulkitsemiseen, sekä monipuolisten aihepiirien käsittelyyn, kun otat vastaan erilaisia töitä.

Pidä kiinni työrutiinistasi

Kirjoittajan työ on yleensä freelancer-pohjaista, mikä tarkoittaa sitä, että kukaan ei ole valvomassa selkäsi takana milloin tai missä teet työsi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö aikataulujakin olisi. Työtehtävillä on aina deadline, josta on parempi pitää kiinni, jotta töitä on tulevaisuudessakin tarjolla tasaiseen tahtiin. Jos teet paremmin töitä aamutuimaan, laita kello soimaan aikaisin, keitä pannullinen kahvia ja kirjoita sen päivän tavoitteesi vaikka yhdellä istumalla. Into saattaa latistua iltapäivää kohti ja ennen pitkää huomaat, että tehtävä on edelleen tekemättä ja aikataulut paukkuvat. Jos taas olet luovimmillasi yöaikaan, kirjoitustyö onnistuu toki silloinkin. Kunhan vain pidät kiinni rutiinistasi, pääset nopeasti tavoitteeseesi ja huomaat, miten paljon opit matkan varrella.